Sunday, November 26, 2017

ACM-ICPC Asia Jakarta Regional Contest 2017


This is my last ICPC regional in my life as contestant. I am in 5th year in college, entry batch 2013. I had competed 5 times in ICPC regional before (Jakarta 14/15/16, Singapore 15, Manila 16). As this is my very last regional ICPC contest, I gave my best effort for this contest. We are really ambitious to attend ICPC World Final as this is our deepest dream. I and my teammate (Wiwit) even postpone our graduation one more year to compete once more in ICPC. So this 5-hour contest will judge whether our sacrifice will be worth it or not.

There were 15 teams from Institut Teknologi Bandung attending Jakarta Regional. 45 persons departed with a big bus from Bandung to Jakarta. It took around 4 hours, until we reached Binus Square, the hotel we stayed at.

Team

My team is Ainge ST, coached by Fazat Nur Azizah. We are from Institut Teknologi Bandung, Indonesia, with following members:
- Alfonsus Raditya Arsadjaja, Informatics 2014.
- Luqman A. Siswanto (me), Informatics 2013.
- Wiwit Rifa'i, Informatics 2013.

Wednesday, July 26, 2017

Minato Sport Center


After working hour, my seniors in campus invited me to take sports. We went to Minato Sport Center. You can find it here.
https://www.google.co.id/maps/place/Minato-ku+Sports+Center/@35.646626,139.7496081,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x60188bb58e1dddff:0xbb12c1f5d6b23a6c!8m2!3d35.646626!4d139.7517968?hl=en

I met Habibi (IF11) and Kak Ical (IF09) at Tamachi station then we walked to the sport center. They are my seniors in campus from the same major with me.

It's a 8-floor building consists of indoor sport facility, and pretty complete. They have pool, basketball, volley, indoor jogging track, hall for martial arts, badminton, and table tennis. Entry fee is ¥500. And you can enjoy all the facilities there.

We jogged around the volleyball field, then played badminton for an hour, then played table tennis.

Fun fact: back in some years ago, I and Habibi usually played table tennis in campus at spare time. Even, we went to the same table tennis tournament at college-level as representation of Informatics major. It was somewhat memorable when we played table tennis again some years later, thousands km from our campus and home country.

Volleyball and indoor running track around the field.
Ready to smash your ball.


There were 18 tables for table tennis. 

After some sports, we ate at Genki Sushi. It was already midnight 12.00am when we separated away. Luckily I still able to catch the last train.


Tuesday, July 25, 2017

Sushi Dinner at Roppongi



We had a last day dinner party because my intern period would finished soon. Actually my last day was July 31st, but because our CEO had a business trip to Philippines so we held a last-day party at July 25th. We ate sushi at one of restaurant at Roppongi.

Look at that!

Last photo with our CEO, Mr. Tadaaki Murayama
After that, we went to Maid Darts with some office colleagues. Maid Darts, not Maid Cafe. It was similar, but for dart, not cafe. We played darts with the onee-san along there. It was so fun. I won twice.

Maid dart banner

Sunday, July 23, 2017

Tokyo Tower View from WTC Building. Inokashira Park


Aku sama Wira ketemu di stasiun Kichijoji trus jalan ke pasar di sekitar stasiun (lupa nama pasarnya apa). Banyak orang jual oleh-oleh. Aku beli teh hijau di sana. Banyak orang jual makanan, bau harum karaage semerbak sambil kamu jalan di pasar ini. Gang-gang pasar kadang sempit, kadang luas. Berbeda dengan image pasar Indonesia yang umumnya kotor, sampah berserakan, yang kukagumi, ini bersih banget.

Sudut pasar. Lampion merah di pinggiran.

Karena laper dan jam makan siang, kita mampir ke salah satu warung ramen. Sedap.

Ramen

Abis itu kita ke Inokashira Park. Sesungguhnya park ini super indah kalau musim semi karna ada cherry blossom yang sangat Jejepangan itu. Begini contohnya.



Tapi karena lagi summer, inilah wajah Inokashira Park. Daunnya hijau. Sangat refreshing. Sejuk dan segar. Sesimpel jalan ke taman aja sebahagia ini lho.



Shrine di dalem park

Dan ternyata ada Ghibli Museum di sini.


Setelah itu kita bingung mau ngapain. Akhirnya kita memutuskan makan-makan aja. Kita menuju ke daerah Harajuku pake kereta. Di sana kita ke warung okonomiyaki yang Wira udah pernah ke sana. Dan somehow kita ketemu waiter orang Bali.


Okonomiyaki. Semacam martabak tapi Jejepangan.

Ini lupa apa namanya. Bahan baku kecambah. Gurih, rada licin. Tapi enak parah, nagih.

Abis itu masih di Harajuku, kita makan es krim Gomaya Kuki, The World's Richest Sesame Ice Cream. Sesungguhnya emang beneran cuma es krim dan ada wijen (sesame) yang kita bisa tabur sendiri. Dan ada sirup maple juga. Enak sih.

http://danielfooddiary.com/2017/04/24/gomayakuki/




Hari menjelang sore, kita segera menuju ke WTC Building buat lihat matahari terbenam. Kita naik ke lantai 42, emang ada service untuk sightseeing dari lantai teratas gedung ini. Ada teleskop, pot tempat ini bisa disewa buat nikahan :O

Suasana senjanya beneran pas sih. Kita dapet graduasi langit dari rada terang, sampe gelap. Dan kita bisa lihat Tokyo Tower dari sini.

Photoshoot luv luv. 
Tokyo scenery di senja. Bonus lintasan shinkansen.


Tokyo scenery. Kiri itu pantai timur Tokyo. Ada jembatan menuju ke Odaiba (pulau buatan, center of attractions)

Tokyo Tower

Saturday, July 22, 2017

39th Adachi Fireworks Festival at Arakawa River, Tokyo


There are so many festivals in Tokyo we can enjoy. Information about festivals in Tokyo are pretty easy to find, there are several websites providing this kind of information. There are several kind of festivals in Japan, such as fireworks festival, lantern festival.

Summer is the best season to attend festivals.

These are the example of websites posting information about festivals.
http://www.gotokyo.org/en/tourists/attractions/fourseasons/hanabitaikai.html
https://www.gotokyo.org/eventlist/en/list
https://hubjapan.io/articles/best-festivals-in-tokyo-an-all-year-round-guide
https://en.wikipedia.org/wiki/Festivals_in_Tokyo

Having local Japanese friend or a friend living in same city as you, are great advantages since they can give guide about what festival will be held in next week, or even they will invite you to come to one.

I attended one of them. I got the information from this site.
http://www.gotokyo.org/en/kanko/adachi/event/adachihanabi.html

And it was pretty beautiful. Many people came in couples, I estimated 75% of them.


Some hawker near festival

Audiences









Tuesday, July 18, 2017

Marine Day Lantern Festival in Odaiba




Pagi ini aku ngerjain beberapa soal CP lagi, dan ngerjain dikit buat problemsetter TOKI Open Contest ITB.

Siangnya ada show sumo di tivi. Lucunya, sumo ini olahraga serius. Di sela-sela pertandingan, ada komentatornya mirip pertandingan bola, ada statistiknya juga. Konon, nonton live-nya pun mahal, lebih dari 10.000 yen (1,2 juta IDR).


Kemudian jam 5.30 sore aku pergi ke Odaiba buat lihat festival lampion. Hari ini adalah hari Senin libur nasional karena Hari Laut. Semua orang libur.

Odaiba adalah daratan buatan di sebelah timur Tokyo. Dulunya di tahun 1850-an, Odaiba dibuat untuk tujuan defensif. Mulai 1900-an, Odaiba berperan penting sebagai distrik pelabuhan, tempat yang sibuk dengan kargo, kapal, bisnis. Tapi semakin lama, Odaiba makin malah menjadi tempat komersial, tempat tinggal, dan objek wisata.

Untuk ke Odaiba, hanya ada 2 transportasi umum. Rinkai Line (kereta subway) atau Yurikamome (Monorail). Jelas lah aku pilih Yurikamome. View dari monorail lebih indah daripada subway bawah tanah.

Monorail

View from Monorail


Kapal pesiar 
Rainbow bridge.
Ini yang menghubungkan Pulau punya Odaiba dengan daratan Tokyo


Crossing near Odaiba

Liberty statue seen from Monorail

Liberty statue, Odaiba, di senja

Skycrapers of Tokyo, seen from Odaiba


Liberty. Begitu sombongnya di langit senja.

Lantern festival



Background: Rainbow bridge

Merah. Kuning. Pink

Rainbow bridge

Gedung kembar

Really love the vibes! Semua orang relax, enjoy musiknya.
Banyak orang engaged. Tua-muda. Laki-perempuan.
Sebenernya ini sesederhana music live di pinggir pantai,
tapi entah kenapa suasananya begitu menenteramkan.



Announcement event hari ini

Cemara berlampu hijau

Ferris wheel.
Bukti bahwa Odaiba emang kawasan wisata atau leisure place.
Sudah malem. Aku pulang. Besok kerja. Good bye! おやすみなさい!